Terug naar de natuur
We are family
We denken dat we inviduen zijn, afgescheiden van elkaar en van de natuur. Dat is niet zo. De mens is een sociaal wezen al miljoen jaren gewend in stamverband te leven. We zijn onderdeel van één allesomvattend ecosysteem. Wij kunnen niet zonder elkaar, we zorgen voor elkaar.
Samen zijn we verantwoordelijk voor de Aarde. Om dat te vieren drinken we graag een lekker glaasje wijn. Het liefst een glaasje wijn waarbij je met elk slokje Moeder Aarde een beetje helpt.
Door van wijn te genieten de natuur redden?
Is ‘t echt? YES! Château Gort & Gort is weliswaar een klein familiebedrijf, maar we willen onze dromen naar de werkelijkheid trekken om de wereld beter te maken. Binnen de tegenstrijdige dwarsverbanden van klimaatadaptatie, materiaalgebruik en zorg voor de natuur willen we bouwen aan een nieuwe toekomst. Want er is geen tijd meer te verliezen. Nu is het moment om de Aarde centraal te stellen.
Maken wij biologische wijn?
Nee, wij maken geen biologische wijn
Biologisch wijnmaken is niet de oplossing om onze impact op het klimaat te verminderen. Vooral in Bordeaux, met haar wisselvallige klimaat, is biologisch wijnmaken hoogst onverstandig.
Het idee om uitsluitend natuurlijke producten te gebruiken klinkt aantrekkelijk, maar de werkelijkheid is dat biologische producten vaak niet specifiek genoeg zijn en dus minder effectief. Daarom moeten biologisch geteelde druiven veel vaker worden behandeld. Dat brengt meer schade toe aan de natuur en het milieu dan een gericht synthetisch alternatief.
Biologische vs duurzame wijnbouw
Biologische wijnbouw
Een van de misverstanden over biologische wijnbouw is dat er geen bestrijdingsmiddelen zouden worden gebruikt. Het tegendeel is waar.
In de biologische wijnbouw mogen geen SYNTHETISCHE bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In de praktijk komt dat erop neer dat kopersulfaat,een weliswaar natuurlijke, maar zwaar giftige stof, in de biologische wijnbouw frequent wordt toegepast. Dit betekent dat er meer gif in de wijngaard worden gespoten. Bovendien wordt er aanzienlijk meer water gebruikt, meer dieselolie verstookt (dus hogere C02 uitstoot) en wordt de grond platdrukt doordat de trekker er vaker overheen moet.
Duurzame wijnbouw
Wij maken onze wijn op een manier waarbij we de natuur zo veel mogelijk helpen in plaats van belasten. Dat stopt niet bij het werk in de wijngaard, nee, dat gaat veel verder. Het hele proces, vanaf de dag dat de druivenstok in bloei staat, tot het moment dat de wijn in je glas vloeit, verduurzamen we. Tot aan de drukinkt op de dozen toe.
Maar wijnbouw helemaal zonder bestrijdingsmiddelen is niet mogelijk.
Daarom spreken we op Château Gort & Gort van ‘Duurzame wijnbouw’ omdat we ervoor hebben gekozen om in geval van uiterste nood, zoals langdurige regenval die schimmel veroorzaakt, geen biologisch, giftig kopersulfaat te gebruiken, maar een minimale dosering van een synthetisch middel dat aanzienlijk vriendelijker is voor bijen en voor mensen en beter wordt afgebroken dan het biologische kopersulfaat. Bovendien heeft dit een krachtiger effect zodat we veel minder hoeven in te grijpen in de natuur.
Terug naar de natuur
De mens staat van nature in verbinding met het ecosysteem van de Aarde. Maar in de loop der eeuwen zijn we dat kwijtgeraakt. Op Château Gort & Gort zijn we bezig de weg terug te vinden zodat het ecosysteem waarvan we afhankelijk zijn, in leven blijft.
We hebben een langjarige ervaring op het gebied van wijnbouw en natuurzorg en we werken samen met een aantal grote kennispartijen in Bordeaux. We zijn ervan overtuigd dat de Nederlands niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit, gecombineerd met wetenschappelijke kennis en de kracht van de natuur de oplossing is voor gezonde wijn uit een gezonde wijngaard.
Zo hebben we in de wijngaard gekozen voor een werkwijze waarbij we de druiven zoveel mogelijk met rust laten.
Sterker nog: we nemen genoegen met minder druiven en meer natuur. Omdat wij verliefd zijn op alles wat groeit en bloeit, zijn we al jaren geleden begonnen met het terugbrengen van de natuur in onze wijngaarden. We legden houtwallen aan voor de reeën, wilde zwijnen, vogels en andere dieren. Nog steeds planten we nieuwe stukken bos bij met vruchtbomen en bessenstruiken voor de vogels en klein wild. We onderhouden een duizend jaar oude dassenburcht met een grote dassenfamilie, een aantal bijenkasten rond onze wijngaarden, en niet te vergeten een snelgroeiend eekhoorngezin.
Elke dag zijn we in de wijngaard om de ontwikkelingen te observeren. Heerlijk in de natuur, lekker met onze handen in de aarde wroeten, dichtbij de druiven en dicht op de huid van de wijn.
Wij houden van alles wat leeft
Onkruidverdelgers?
Nooit van z’n leven! Integendeel: we laten gras groeien tussen de wijnranken en prachtige bloemen en wilde kruiden. Maaien doen we pas nadat alles zich heeft kunnen uitzaaien, zodat we elk jaar meer bloemen krijgen.
Zo zijn de druiven sterk genoeg om zichzelf te verdedigen tegen ziekten en agressieve insecten. En met de druivenbladvretende rupsen wordt afgerekend door de koolmezen en spreeuwen voor wie de wijngaard één groot openluchtfestival is.
Overjarige wijngaarden die rooien we, maar we planten ze pas opnieuw in nadat de grond vier (4) jaar lang heeft kunnen verwilderen, zodat de aarde de tijd krijgt om weer tot rust te komen.
Dit alles heeft ertoe geleid dat de biodiversiteit is teruggekomen en dat er overal in de wijngaard wilde bloemen en kruiden groeien. Tijm, oregano, rozemarijn, wilde knoflook, noem maar op. Het resultaat is een heerlijk zachte wijn, met een verrukkelijke volle smaak. Of je die kruiden terugproeft in de wijn laten we graag ter beoordeling aan jou, maar één ding is zeker: het is beter voor het milieu en het helpt de gezondheid van de Aarde voor toekomstige generaties. En dankzij die gezonde wijngaard kunnen we terug naar de het natuurlijke karakter van de wijn. En haar échte smaak ontdekken.
De Hi Five van Gort & Gort:
- Lekkere wijn
- Zorg voor de natuur
- Wijnkennis delen
- Liefde voor alles wat leeft
- Genieten van het leven
We are family
Op Château Gort & Gort zijn we familie. Maar wij niet alleen, alle mensen op de hele wereld, zijn in oorsprong familie. Daarom moeten we goed voor elkaar zorgen. En we mogen nooit vergeten dat we bestaan dankzij de natuur. Als we van de natuur willen blijven genieten, moeten we haar beschermen.
Techno info
‘Lutte Raisonnée’
(redelijke bestrijding)
Wij zijn aangesloten bij de Lutte Raisonnée. Een systeem ter bescherming van mens en milieu met als doel chemische ingrepen te beperken en het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren.
Deze methode vereist diepgaande kennis van de wijngaard en permanente klimaatmonitoring. De klimatologische omstandigheden worden per uur bijgehouden en op basis hiervan worden door wetenschappers per regio elke dag behandelingsadviezen gegeven. Zo doen we met specifieke synthetische producten een minimum aan behandelingen en is het eindresultaat veel minder schadelijk voor het milieu dan biologische wijnbouw.
Wijnafval
Hergebruik van afval is een hoeksteen van duurzaamheid. Verbruikte druivenschillen behoren tot de grootste afvalproducten van de wijnindustrie.
Voor elke 6 liter wijn wordt gemiddeld 1 kg afval weggegooid. Maar wij gooien de pitjes en schilletjes niet weg.
Elk jaar na de oogst regenereren we dat tot mest voor de wijngaard zodat daar een nieuwe generatie druiven op kan groeien. Gebruik van kunstmest is hierdoor overbodig.
Oenologische producten
Wijn moet vóór de botteling worden geklaard. Dat gebeurt met middelen als eipoeder of producten op basis van dierlijke vetten zoals gelatine gemaakt van varkensbotten. Omdat wij natuurmensen zijn, willen we geen dierlijke producten gebruiken. Daarom klaren we onze wijn met Patatine, aardappeleiwit, en dus puur natuur. Daardoor kun je onze wijn als veganist dus veilig drinken.
Plastic
Plastic is verschrikkelijk voor de planeet, dat weten we allemaal. Daarom hebben we het gebruik ervan teruggebracht tot het absolute minimum.
Dozen
Onze wijn wordt verpakt in dozen van recyclebaar karton. De bedrukking ontwerpen we zo dat er zo weinig mogelijk drukinkt voor nodig is.
Voor de inkt hebben we gekozen voor een biologisch afbreekbare soort. Voor de sluiting gebruiken we geen plakband, maar biologisch afbreekbare lijm.
We verkleinen we onze ecologische voetafdruk door:
- milieubewuste wijngaardstrategie
- behoud van de biodiversiteit
- kwantitatief waterbeheer
- afvalsortering
- beheer van meststoffen
- vermindering van energieverbruik
- keuze van verpakkingsmaterialen
Kaarten en folders
De folders, flyers en kaarten die we maken, zijn waar mogelijk op de papiersoort PaperWise gedrukt.
PaperWise wordt gemaakt van landbouwafval, stengels en bladeren die overblijven na de oogst. Hierdoor wordt het kappen van bomen dus overbodig. Het FSC en PEFC keurmerk staan voor duurzaam bosbeheer en kappen van bomen is daar een onderdeel van.
T-shirts
Onze t-shirts zijn organic, gemaakt van 100% bio-katoen. Dat wordt geteeld zonder chemische insecticiden, meststoffen of pesticiden en dus niet schadelijk voor mens, dier en milieu.
Biokatoen wordt, in tegenstelling tot gewoon katoen, geteeld zonder chemische insecticiden, meststoffen of pesticiden. Dit betekent dat er geen gevaarlijke of toxische stoffen in de bodem, rivieren en meren terechtkomen, zodat boeren en hun families in een veilige omgeving kunnen leven.
De shirts zijn GOTS-gecertificeerd: Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel, opgericht in 2002. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt.
Ze worden vervaardigd in samenwerking met de the Fair Wear Foundation (FWF), een internationale organisatie die streeft naar goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Europese markt.
Klimaatpositief
In plaats van alleen maar van onze planeet te nemen, hebben wij besloten om voor haar te zorgen door te hergebruiken en te recyclen. Zo geven we terug wat we hebben genomen en zorgen we voor nieuw leven.
Ons plan is om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% te verminderen, met als doel om tegen 2050 klimaatpositief te zijn.
Dat is een ambitieus doel en we hebben nog een lange weg te gaan, maar we zullen elke mogelijkheid aangrijpen om dat doel te bereiken.
Delen
We besteden veel energie en veel geld om de juiste kennis te vergaren zodat we onze wijn op de meest integere en duurzame manier kunnen produceren.
Maar verduurzamen kost jaren van investeringen en een heleboel kleine stapjes die samen een groot verschil maken. We delen onze successen (en mislukkingen) graag met onze wijnliefhebbers.