Ilja Gort

Wijnboer en schrijver Ilja Gort groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal lokale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten.

Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.

Zijn wijnen worden bij Albert Heijn verkocht, en bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma, Gort over de Grens.

Samen met zijn vrouw Caroline d’Hollosy woont en werkt hij afwisselend in Nederland en in Frankrijk, samen met zijn zoon Klaas en zijn vriendin Meriam, hun zoontje Charlie, kasteelhond Picard en Eekie de eekhoorn.

In 2005 verscheen Ilja Gorts eerste boek, Leven als Gort in Frankrijk, over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht.

Daarnaast publiceerde hij meerdere Frankrijkromans, als De geluksvogel, De vrouwenslagerij, De vulkaan, De druivenfluisteraar, Godendrank en Bed en Breakfast.

Maandelijks maakt hij samen met de wijnboerenminnares Caroline d’Hollosy de digitale wijnboerennieuwsbrief GoGo (voorheen Slurp!), met reportages over de wijn, het château, Frankrijk, restaurantjes en meer.

In 2012 werd op de publieke omroep Wijn aan Gort uitgezonden, een serie afleveringen over Frankrijk en wijn. Na twee jaar Wijn aan Gort werd dat vervolgd met twee seizoenen Gort à la Carte waarin meer aandacht kwam voor de Franse cuisine.
In 2017/2018 werd Gort over de Grens uitgezonden: in twee seizoen van ieder zes afleveringen ging Ilja Gort op zoek naar het geheim van La Dolce Vita, in Italië.

Daarna twee seizoenen naar Spanje. En vanaf 2020 twee seizoenen naar Frankrijk. Tussendoor werden nog twee seizoenen Wijnkwartier gemaakt.

Als je de programma’s even opzoekt vind je al best wat afleveringen op YouTube en NPO gemist. Binnenkort kan je ze ook terugvinden op onze site!

Meld je aan voor de GoGo nieuwsbrief