Previous slide
Next slide

Verboden wijn

In Bourgogne wordt heerlijke wijn gemaakt.
Dat vinden ze in Bordeaux maar niks.
Daarom heeft de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ een paar eeuwen geleden de bourgognedruif Pinot noir tot Verboden Druif verklaard; in de hele Bordeauxstreek mag je  nergens Pinot noir aanplanten.

Maar wij zijn, naast Bordeaux, ook dol op Bourgogne.

Dus reden wij in de nacht van 9 april 2016 naar Gevrey-Chambertin, een onooglijk gehucht, maar befaamd om haar kostbare Bourgognewijnen. Daar laadden we onze Peugeot 404 vol jonge Pinot noir-plantjes en smokkelden die, onder dekking van de duisternis, naar Bordeaux.

Gesmokkelde druiven

Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine Pinot noir- wijngaard aangelegd (svp niet over lullen).
Verscholen tussen de Merlotwijngaarden groeiden de baby-Pinot noir plantjes jaar na jaar. Ze werden groot en na vier jaar gaven ze hun eerste rijpe druiventrosjes. Die waren nog te jong om er wijn van te maken, dus die hebben we laten hangen voor de zangvogels des velds.

Het daaropvolgende jaar evenwel bleken de Pinot noir-plantjes zich uitstekend te hebben aangepast aan ons Bordeaux supérieur-terroir en ons semi-Provençaalse klimaat.

Dat jaar hebben we dan ook, onder de niets ontziende leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste Pinot noir oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt met een rijke volle smaak, maar licht van structuur met tonen van rode bosaardbeitjes en framboosjes en een lange afdronk.

Bordogne (1e oogst – 3331 fles)

Shipley heeft haar opleiding gedaan in de Bourgogne en is een gepassioneerd Pinot noir-expert. De druiven zijn met de hand geplukt, gevinifieerd in Bordeaux cuves en heeft daarna 9 maanden gerijpt op Grand cru barriques van nieuw Frans eikenhout.

Zo hebben we de smaak van de twee beste wijnen ter wereld verenigd.

Bordogne (2e oogst)

Helaas werden we betrapt en waren genoodzaakt ons project te staken. Dus verhuisden we onze Bordognevaten naar een bevriende wijnboer in Zuid-Frankrijk en maakten in alle rust een nieuwe Bordogne die misschien nog wel lekkerder is dan onze eerste.

Bordogne: de smaak van Bourgogne met de klasse van Bordeaux.

Elegantie & finesse, kracht en plezier. Een wijn vol afwisselende smaaksensaties met de precieze balans van een koorddanser. Drink haar met liefde en geniet van elke slok.

Wij wensen u Hartelijk Verboden Santé!

Ilja & Klaas Gort

Gort & Gort Bordogne Pinot Noir is vanaf nu verkrijgbaar AH.

Prijs per fles € 8,99.

Fiche technique

Terroir

10 miljoen jaar oude kalkrots.

Cépage

Pinot noir – 100%.

Speficatie

Alcoholgehalte: 12,5% vol.

Serveertemperatuur

15-16°C. Licht gekoeld

Proefnotities

Granaatrode kleur. Een aroma van jam van bosaardbeitjes en framboosjes. De smaak is vol en harmonieus met een lange afdronk. De fruitaroma’s worden gecombineerd met de zijdezachte textuur, waardoor de finesse en complexiteit van deze wijn wordt geopenbaard. Een waar genot.

Wijn/spijscombinaties

Bordogne is heel goed zo te drinken, als apéritief of bij de borrel. Maar haar delicate en frisse textuur wordt het mooist geaccentueerd bij een stevige groenteschotel of een mooi stukje gegrilde vis, maar natuurlijk ook bij een lekkere kaasplank.